Świadomość w kwestiach odżywiania z roku na rok zwiększa się wśród całej społeczności. Szkodliwe przekonania czy nauki odchodzą w niepamięć, a coraz częściej do głosu dochodzą najnowsze badania, które przy pomocy sieci Internet rozprzestrzeniają się na cały świat. Jednym z najważniejszych nurtów w żywieniu stało się ostatnio ograniczenie spożywania produktów odzwierzęcych. Wraz ze wzmożonym zapotrzebowaniem na posiłki tego typu, kasynowe kuchnie oraz wszystkie inne lokale musiały zmienić nieco menu.
Ciężko nie odnieść wrażenia, że diety wegańskie czy wegetariańskie zdobyły serca nie tylko zwykłych ludzi, ale również restauracji. Posiłki oparte o produkty roślinne stają się coraz popularniejsze, a konsumenci chętnie z nich korzystają. Popyt na mięso czy nabiał sukcesywnie spada, co przekłada się na ukształtowanie rynku.
Już teraz powstają restauracje wyspecjalizowane w posiłkach wegetariańskich i wegańskich, a niemal każda „tradycyjna” knajpa posiada w swojej ofercie choć kilka pozycji roślinnych. Aktualnie można mówić, że jest to naprawdę pokaźny nurt żywienia, który tylko rośnie na sile. Swoją cegiełkę przykładają do tego choćby influencerzy, którzy pokazują swoim fanom jak się odżywiać, porzucając znane od lat produkty.
Ludzie w trosce o zdrowie, zwierzęta czy środowisko chętnie wybierają produkty pochodzenia roślinnego, bowiem te coraz częściej przypominają w smaku klasyczne potrawy. Dlatego też w dzisiejszych czasach nic nie stoi na przeszkodzie, by zjeść zdrowy posiłek na bazie roślin, relaksując się, grając w gry wideo lub odwiedzając kasyno online, takie jak Rizk, gdzie poczujesz się jak w Las Vegas.
Rosnące zapotrzebowanie na produkty oraz diety wegetariańskie i wegańskie nie wzięło się znikąd, a jego geneza jest osadzona na wielu płaszczyznach. Jak pokazują badania z 2019 roku, niemal 70% osób przeszło na dietę wykluczającą produkty zwierzęce ze względu na problemy natury etycznej – złe traktowanie zwierząt przeznaczonych na wykorzystanie w przemyśle spożywczym to fakt, a oni chcą się temu przeciwstawić. Niemal 17,5% stwierdziło natomiast, że zwiększenie podaży produktów roślinnych wynika z ich stanu zdrowotnego. Niekiedy odrzucenie mięsa czy nabiału w diecie pozwala lepiej radzić sobie z przewlekłymi schorzeniami, a dostarczenie odpowiedniej ilości dobrej jakości owoców i warzyw pozwala cieszyć się dobrym zdrowiem na dłużej.
Sporą grupę osób stanowiły również te, które warunkowały przejście na diety roślinne troską o środowisko – było to 9,7% ankietowanych. Niemal 5% osób zaznaczyło natomiast kategorię „inne”, wśród których znajdują się motywy religijne czy powody osobiste.
Kasynowe restauracje idą z duchem czasu oraz oczekiwaniami klientów. W Internecie znaleźć można menu wielu z nich i jasno widać tendencję do zwiększania posiłków opartych o produkty roślinne. Jak mówi Lori Nelson, rzeczniczka Station Casinos, podążanie za klientem to ważny aspekt działalności kasyna: „Zawsze staramy się przekraczać oczekiwania naszych gości, a wraz z rosnącą popularnością wśród wielu, którzy preferują opcje wegańskie i wegetariańskie, dostrzegliśmy możliwość rozszerzenia naszego menu w kilku naszych restauracjach.”
Czym zatem możemy ucieszyć nasze żołądki w kasynowych restauracjach? Wiele z nich stawia na klasykę w roślinnym wydaniu, czyli burgery z kotletem roślinnym oraz dodatkami warzywnymi. Spory udział w zamawianych daniach mają również różnego rodzaju makarony, sałatki oraz przekąski, na przykład chrupiące brukselki. Fani nieco bardziej egzotycznej kuchni mogą natomiast pokusić się o wege tacosy czy ryż z warzywami.
Co ciekawe, wykwintne roślinne dania już kilka lat temu oferowały największe kurorty. Pośród menu jednego z ośrodków w Henderson znaleźć można było między innymi wege menu Hanka. Główną atrakcją tej „listy przebojów” był stek z kalafiora z dodatkami fasoli fava, zielonej cebuli, orzeszków, wegańskiego masła oraz sałatki. Choć od tego czasu lista dań dla gości przeszła modyfikacje, trzeba przyznać, że menu Hanka nadal robi wrażenie.
Komentarze (0)