Słowo "kolagen" pochodzi od greckiego "kolla", co oznacza klej. Jest to najobfitsze białko w naszym organizmie, tworzące układ mięśniowo-szkieletowy i całą tkankę łączną. Eksperci często określają go jako fontannę młodości. Wraz z wiekiem zdolność naszego organizmu do tworzenia kolagenu zaczyna zwalniać. W konsekwencji nasza skóra, włosy, ścięgna, chrząstki, kości, stawy, organy i jelita zaczynają tracić swoją strukturę, powodując oznaki starzenia i złego stanu zdrowia.
Kolagen składa się przede wszystkim z aminokwasów, z których wiele musi być pozyskiwanych poprzez dietę. Istnieją pyszne pokarmy, które pomagają uzupełnić poziom kolagenu, ale suplementacja może przynieść korzyści bardziej efektywnie i na więcej sposobów niż tylko piękno.
Badania wykazują, że nasza skóra składa się w około 70% z kolagenu. W niektórych badaniach stwierdzono, że spożycie peptydów kolagenowych znacznie zmniejsza objętość zmarszczek ocznych nawet o 20 procent, a efekt ten jest długotrwały.1 Inne badania pokazują, że po 6 miesiącach stosowania kolagen doprowadził do wyraźnej poprawy wyglądu skóry u kobiet cierpiących na umiarkowany cellulit2 i rozstępy.
Około 33% kolagenu powstaje z aminokwasów - proliny i glicyny. Obecnie uzyskanie leczniczych ilości kolagenu z samej diety może być trudne. Hydrolizowane białko kolagenowe (proszek) jest prawdopodobnie najłatwiejszym sposobem na zwiększenie poziomu kolagenu. Hydrolizowane oznacza po prostu, że białka są rozkładane na łatwe w użyciu molekuły. Dwie bardzo renomowane marki to Great Lakes i Vital Proteins (nie mam z nimi żadnych powiązań). Przyjmowanie 2 łyżek stołowych przy śniadaniu i w nocy okazało się wystarczające, aby doświadczyć korzyści. Nie ma praktycznie żadnego smaku ani zapachu.
Rosół kostny, powszechnie stosowany przed wiekami i popularny ponownie dzisiaj, jest bogaty w kolagen, minerały i inne specjalne właściwości przeciwzapalne. Z kuchni lub sklepu ze zdrową żywnością, łatwo jest popijać rosół jak herbatę, lub użyć do zup i wymieszać smażone. Rosół z kości jest bogaty w białko i wspomaga układ odpornościowy. Jest on szczególnie przydatny dla zdrowia układu pokarmowego i redukcji stanów zapalnych.3
W naszej codziennej diecie ryby, mięso, kości i organy są najlepszym źródłem kolagenu. Wegetarianie mogą polegać na fasoli, serze, jajkach i kiełkach pszenicy. Oto wspaniała rada: Dodanie witaminy C z jagód i zieleni zwiększy wykorzystanie i produkcję kolagenu, oprócz miedzi mineralnej i steroli pochodzących z aloesu.4 Miedź można uzyskać z takich źródeł, jak nasiona sezamu i nerkowca.5
Poza korzyściami dla urody, profil aminokwasowy kolagenu może zmienić życie dla każdego. Wspiera on nastrój, zdrowie jelit, bóle stawów6 i po wysiłku fizycznym.7 Jego wysoka zawartość proliny, która okazała się być znacząco obecna w gojeniu ran8 , oraz glicyna, ważny neuroprzekaźnik hamujący, a także naturalny środek przeciwzapalny9 są dziś przedmiotem dużego zainteresowania w badaniach naukowych.
Dzięki konsekwentnemu stosowaniu, przeciwstarzeniu się, lepszemu trawieniu, detoksykacji, spokojnemu senowi7 , funkcji mózgu, jak również odchudzaniu, wszystkie korzyści płynące ze spożycia kolagenu można doświadczyć. Dla tych z nas, którzy chcą pobić zegar, pozostać bezbolesnymi i wyglądać młodziej, kolagen może być tylko Twoją tajną bronią.
Komentarze (0)