• 28 września 2020

Olej z opuncji figowej charakteryzuje się wieloma zaletami, m.in. szybkim wchłanianiem, doskonałym nawilżaniem oraz skuteczną redukcją zmarszczek. To jeden z najskuteczniejszych preparatów przeciwzmarszczkowych, które dostępne są na rynku. Trzeba jednak mieć na uwadze to, że jest drogi, za to niezwykle wydajny. 

Opuncja figowa to roślina, która ma coraz bogatsze zastosowanie w medycynie naturalnej, ale również w kosmetyce i kuchni. Olej jest produkowany z nasion opuncji. Zbiory odbywają się tylko kilka dni w ciągu jednego roku. Następnie przechodzi się do suszenia owoców na słońcu, potem wyjmuje się z nich pestki i tłoczy się je na zimno. Proces powstawania oleju z opuncji figowej jest dość czasochłonny oraz trudny do zrealizowania, dlatego musi być wykonany przez doświadczone osoby. Pestki bezpośrednio po wysuszeniu są twarde. Ponadto do wyprodukowania 1 litra takiego oleju trzeba mieć około milion pestek. To niebagatelna ilość. 

Zalety stosowania oleju z opuncji figowej

Jedną z największych zalet stosowania oleju z opuncji figowej jest to, że skóra staje się jędrna, gładka oraz niezwykle elastyczna. Ponadto jest zregenerowana i odżywiona. Tym samym bardzo łatwo można zająć się jej codzienną pielęgnacją.

W oleju znajdują się całkowicie bezpieczne i naturalne składniki, można tam znaleźć m.in. aminokwasy, witaminy, antyoksydanty, ale też kwasy tłuszczowe. Jednym z podstawowych składników oleju jest również witamina E (tokoferole). Dzięki niej skutecznie walczy się z wszelkimi wolnymi rodnikami, które odpowiadają przede wszystkim za szybszy proces starzenia się ludzkiej skóry.

Olej wykazuje się silnym działaniem nawilżającym i zapobiega nadmiernej utracie wody, która znajduje się w skórze. Ponadto działa łagodząco i przeciwzapalnie. Nienasycone kwasty tłuszczowe odpowiadają za niwelowanie zmarszczek i zapewnienie skórze całkowitej ochrony. 

Jakie jeszcze składniki można znaleźć w oleju i jak działają? Jak stosować olej z opuncji figowej?

Oprócz wyżej wspomnianych składników w oleju z opuncji figowej znajdzie się również takie minerały jak: fosfor, magnez, wapń oraz potas. Wszystkie te wskazane elementy będą odpowiedzialne za spowolnienie procesu starzenia się komórek. Ponadto zmniejszy się dotychczasową głębokość zmarszczek i zadba się o to, aby na skórze nie pojawiały się nowe. Olej z opuncji figowej jest w stanie stoczyć równorzędną walkę z "workami pod oczami", ale też z bliznami, niedoskonałościami i przebarwieniami skórnymi.

Olej jest idealny zarówno do skóry tłustej, jak i mieszanej. Dzięki niemu zmniejszy się pory, a także ujędrni się skórę. Ponadto niweluje się wszelkie zaczerwienienia oraz groźne uszkodzenia skóry. 

Olej można stosować na wiele różnych sposobów, np. w czystej postaci, wklepując go bezpośrednio w twarz. Można go używać do masażu, ale też dodawać do balsamów i kremów. Olej bez problemów miesza się z pestkami z moreli, migdałami, oliwą z oliwek oraz awokado. Tym samym każdy może wybrać taką formę masażu, która będzie mu najbardziej odpowiadała. 

Komentarze (0)

Zostaw komentarz
Top