• 28 maja 2020

Istnieje wiele powodów, dla których zboża, oprócz glutenu, mogą mieć wpływ na Twoje cele związane z utratą wagi. Jesteśmy świadomi oczywistych korzyści płynących z zamiany bułek hamburgerowych na pełnoziarniste lub bezglutenowe, ale często zboża, a w szczególności pszenica, są pomijane jako ukryta przyczyna opornej utraty wagi.

Przyjrzyjmy się, dlaczego spożycie zboża może być związane z przerażającym płaskowyżem utraty wagi.

1) To bomba z cukrem we krwi. Największy wpływ na zdolność organizmu do spalania tłuszczu ma poziom cukru we krwi. W przeciwieństwie do powszechnego przekonania, istnieje minimalna różnica pomiędzy pełnoziarnistą i białą mąką. Kiedy ziarna, nawet bezglutenowe, są mielone na mąkę z całych ziaren, stają się gęste, szybko trawiące węglowodany, powodując szybki wzrost poziomu cukru we krwi. Wzrost poziomu cukru we krwi powoduje, że organizm uwalnia duże ilości insuliny, hormonu "magazynującego tłuszcz", który przetwarza cukier na komórki i wątrobę - a resztę na komórki tłuszczowe. Ciągła obecność dużej ilości insuliny powoduje, że nasz organizm przechodzi z trybu spalania tłuszczu na tryb magazynowania tłuszczu. Kluczem jest niedopuszczenie do nadmiernego wzrostu poziomu cukru we krwi, zbyt często poprzez spożywanie posiłków o niższej zawartości węglowodanów.

2) Pszenica zawiera "super skrobię". Dzisiejsza hybrydowana krzyżowo pszenica zawiera wysoki poziom węglowodanów Amylopectin A. Ze względu na jej szybką strawność, Amylopectin A może podnieść poziom cukru we krwi wyższy niż batonik. W badaniach wykazano, że ta superskrobia szczególnie zwiększa zawartość tłuszczu w brzuchu i prowadzi do oporności na insulinę.1

3) Lektyny zapalne. Zapalenie jest dobrze znaną przeszkodą w utracie tłuszczu, a pszenica posiada liczne właściwości zapalne, z których jednym jest obecność lektyn. Lektyny działają jako ochrona rośliny przed jej naturalnymi wrogami. Specyficzne lektyny znajdujące się w pszenicy, aglutynina z kiełków pszenicy (WGA), stymulują syntezę prozapalnych przekaźników chemicznych zwanych cytokinami.2 W związku z wieloletnim procesem hybrydyzacji pszenicy zwiększa się stężenie tych lektyn WGA o najwyższym stężeniu występującym w całych ziarnach.

4) Substancje zaburzające gospodarkę hormonalną. Substancje zaburzające gospodarkę hormonalną (ED) to substancje chemiczne, które mogą zakłócać pracę układu hormonalnego. Ksenoestrogeny są rodzajem ED, które mają estrogenopodobne skutki, takie jak przyrost masy ciała, a nawet zostały wykazane do zwiększenia wzrostu tkanki piersiowej u mężczyzn. Glifosat, znany ksenoestrogen, jest jednym z najbardziej opryskiwanych toksycznych dodatków w naszych dostaw żywności, szczególnie w uprawach pszenicy. Szacuje się, że 85% nieorganicznych upraw pszenicy jest opryskiwanych glifosatem podczas zbiorów.

5) Uzależniający stymulator apetytu. Gluteomorfiny, nazwane od "glutenu" i "morfiny", to opioidowe peptydy powstające podczas trawienia pszenicy. Kiedy spożywamy pszenicę, a twój układ odpornościowy jest zagrożony, te polipeptydy mogą być wchłaniane do krwiobiegu i przekraczać barierę mózgową krwi, tworząc narkotyczne działanie w naszym mózgu, które nie tylko wpływa na neurologiczne problemy, ale może również powodować uzależniające zachowania żywieniowe, takie jak intensywne pragnienia i bingeinging. Właśnie dlatego trudno jest zrezygnować z niskiego poziomu węglowodanów i dlatego trudno jest nam zrezygnować z naszego ulubionego chleba.

Jak widać, jest o wiele więcej winy niż gluten w ziarnach, które mogą odgrywać rolę w zapobieganiu utraty tych ostatnich dziesięciu funtów.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz
Top