• 21 grudnia 2024

Mleko i produkty mleczne są powszechnie spożywane. Statystycznie 6 miliardów ludzi na całym świecie spożywa produkty mleczne. Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez mleka, ale są też tacy, którzy decydują się wykluczyć je ze swojej diety. Wynika to głównie z przekonania, że produkty mleczne są szkodliwe dla ludzkiego organizmu. Jakie jest źródło tej opinii i czy jest ona prawdziwa czy fałszywa?

Co zalicza się do produktów mlecznych?

Klasyfikacja produktów pod pojęciem nabiału nie jest łatwym zadaniem. Codex alimentarius zalicza jednak wszystkie produkty mleczne, niezależnie od sposobu ich przetworzenia, do kategorii nabiału. Ten tok myślenia prowadzi do wniosku, że nabiał obejmuje różne rodzaje mleka i jego przetworów. Ser, śmietana, maślanka, jogurt, kefir itp. Nie obejmuje to jajek. Stanowią one odrębną grupę produktów.

Liczby dotyczące produkcji mleka

Fermentujące mleko tworzy produkty mleczne. Nie można zatem ignorować jego produkcji. W 2019 r. na całym świecie wyprodukowano 225 000 kg produktów mlecznych. Oczekuje się, że w 2021 r. globalna produkcja mleka osiągnie 234 000 kg.

Producenci mleka

Indie są największym producentem mleka na świecie (22%). Kolejnymi krajami są Stany Zjednoczone, Chiny i Pakistan. Większość mleka jest produkowana przez rolników, co również przyczynia się do ich lepszej pozycji ekonomicznej. Statystycznie jest to około 150 milionów gospodarstw domowych. W innych krajach produkcja mleka może być ograniczona przez złe warunki dla zwierząt lub niekorzystne czynniki środowiskowe (takie jak klimat).

Wartość odżywcza mleka

Mleko i produkty mleczne są ważne w diecie człowieka. Wystarczy spojrzeć na ich wartość odżywczą. Zaspokajają zapotrzebowanie organizmu na pewne mikro- i makroelementy oraz witaminy. Możemy tu wymienić wapń, magnez potas, fosfor cynk mangan selen, witaminę B12, B5, ryboflawinę i wiele innych. Mleko jest również dobrym źródłem tłuszczu i białka (które są ważne dla wchłaniania witamin, takich jak witamina A i D).

Czy napoje roślinne mogą zastąpić tradycyjne mleko w diecie? Dowiedz się więcej na https://aleproteinowo.pl/nabial-a-zdrowie/czy-napoje-roslinne-moga-zastapic-tradycyjne-mleko-w-diecie/jzse_ugaj

Produkty mleczne - wymagania

Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla Dorosłych plasuje mleko i produkty mleczne na 4. miejscu. Zaleca się spożywanie co najmniej dwóch szklanek mleka, jogurtu lub kefiru dziennie. Możesz zastąpić te produkty serem, ale tylko w mniejszych ilościach ze względu na wyższą wartość kaloryczną. Nabiał jest szczególnie ważny dla dzieci i młodzieży. Wspomaga on prawidłowy wzrost kości i zapobiega osteoporozie.

Mleko

Produkty mleczne: zdrowe czy nie?

Wiele osób twierdzi, że nabiał ma negatywny wpływ na ludzkie zdrowie. Media i organizacje również nie pomagają. Niektórzy twierdzą, że produkty mleczne zwiększają ryzyko niektórych chorób, takich jak cukrzyca i rak. Tak uważają konsumenci, którzy coraz częściej sięgają po alternatywne produkty roślinne. Jaki jest prawdziwy wpływ nabiału na organizm?

Produkty mleczne są niezbędne do prawidłowego odżywiania dzieci i młodzieży. Wspomagają wzrost i zdrowie kości dzięki zawartości wapnia, witaminy D3 i białka. Zapobiegają również osteoporozie, chorobom przyzębia i innym chorobom. Wykazano również, że wapń ma korzystny wpływ na poziom cholesterolu, ciśnienie krwi i masę ciała. Białko serwatkowe, produkt mleczny, może pomóc w utracie wagi poprzez zwiększenie sytości i zmniejszenie apetytu.

Wykazano, że ser i produkty mleczne nie są związane ze śmiertelnością. Nie wpływają również na zachorowalność na raka. Uważa się, że spożycie nabiału zmniejsza ryzyko zachorowania na raka okrężnicy i udaru mózgu. Niektóre badania wykazały nawet, że pełnotłuste produkty mleczne są korzystne. Zgodnie z najpopularniejszymi poradami dietetycznymi, lepiej jest wybierać produkty półtłuste lub beztłuszczowe.

Podsumowanie

Produkty mleczne mogą być korzystne dla zdrowia. Produkty mleczne zawierają szereg składników odżywczych, które są niezbędne dla organizmu. Trudność w uzyskaniu tych składników odżywczych może wynikać z wykluczenia produktów mlecznych i mleka z diety. Korzyści płynące z konsumpcji nabiału również przewyższają wszelkie (w większości nierealne) szkody. Istnieją ograniczone i kontrowersyjne dowody na to, że produkty mleczne powodują stany zapalne w organizmie. Badania wskazują, że pełnotłuste produkty mleczne mają neutralny lub nawet odwrotny wpływ na markery stanu zapalnego.

Produkty mleczne nie zwiększają ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Stwierdzono, że zmniejszenie spożycia nabiału może prowadzić do różnych chorób, takich jak choroby układu krążenia lub cukrzyca typu II.

Nie udowodniono również, że osoby z reumatoidalnym zapaleniem stawów są zmuszone do wyeliminowania produktów mlecznych ze swojej diety. Produkty mleczne zwiększają również odporność, poprawiają samopoczucie i zwalczają rodniki.

Te, które zawierają żywe kultury bakterii chronią przewód pokarmowy dbając o naszą mikrobiotę jelitową. Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, mleko i jego przetwory mogą być spożywane w rozsądnych ilościach bez szkody dla zdrowia. Ważne jest, aby przestrzegać zalecanych wytycznych, aby nasze kości i całe ciało były w dobrej kondycji.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz
Top