• 28 maja 2020

O tym, że soki są smaczne i zdrowe, wie z pewnością każdy z nas. Każdy z nas zdaje sobie również sprawę z tego, że są w stanie cieszyć oko samymi swoimi pięknymi kolorami. Nie da się jednak ukryć tego, że także wśród nich mamy do czynienia zarówno z produktami lepszymi, jak i gorszymi. Producenci często mają skłonność do eksperymentowania i należy przyznać, że nie zawsze wychodzi to im najlepiej. Jak zatem oceniać soki NFC i w jaki sposób tłumaczyć ich fenomen?

Sok NFC – co właściwie oznacza ten skrót?

Skrót NFC jawi się jako dość tajemniczy, aby więc dyskutować o tej grupie soków, warto zrozumieć, co właściwie oznacza wspomniane oznaczenie. Sok NFC to tak zwany sok tłoczony, a skrót pochodzi od pierwszych liter angielskiego określenia not from concentrate. Jeśli na butelce lub kartonie soku zetkniemy się z takim napisem, powinna być to dla nas informacja świadcząca o tym, że zawartość nie powstała z wykorzystaniem koncentratu, ale w domowy sposób. W praktyce oznacza to, że podmiot odpowiedzialny za produkcję soku najpierw zlecił umycie owoców i warzyw, potem ich wyciśnięcie, a w końcu – przelanie do naczynia. Tym, co może odróżniać soki NFC od tych, które rzeczywiście są przygotowywane w domu, jest pasteryzacja. Jest ona często wykorzystywana w produkcji masowej i nie dzieje się tak bez przyczyny. To właśnie ona sprawia, że sok ma dłuższą datę przydatności, a do tego można przechowywać go w temperaturze pokojowej bez obaw o to, że utraci charakterystyczne dla siebie właściwości. Wszystkie soki tego rodzaju są rozlewane na gorąco. Jeśli sok nie jest pasteryzowany, dobrze o tym wiedzieć. Określa się go wówczas mianem świeżego, a co za tym idzie, zaleca się jego wypicie w ciągu maksymalnie kilku godzin od przygotowania.

Soki tłoczone i ich konkurenci

Soki NFC nie są jedynymi, jakie goszczą dziś na sklepowych półkach. W ich pobliżu często możemy znaleźć także te, które powstały z wykorzystaniem zagęszczonego soku. W tym przypadku już po wytłoczeniu owoców producent decyduje się na dodanie do nich substancji pomocniczych po to, aby doszło do ich klarowania. Często taką pomocą jest żelatyna, a to oznacza, że soki takie nie powinny być pite ani przez wegan, ani przez wegetarian. Potem z soku usuwa się wodę, aby doszło do jego zagęszczenia i można już przywieźć go do zakładu produkcyjnego. Tam również trwają nad nim prace, przeważnie polegające na tym, że do soku dodaje się wodę. Dzięki zastosowaniu takiej metody możliwe jest choćby obniżenie kosztów transportu. Zmniejsza się również cena samego soku. A jednak, nawet pomimo tego, to soki NFC mają pierwszeństwo. Zawierają więcej błonnika i składników mineralnych, a w związku z tym są nie tylko zdrowsze, ale i zdecydowanie smaczniejsze.

Szukasz soku NFC najwyższej jakości ? Sprawdź ofertę producenta soków ekologicznych Korab Garden. Więcej na http://korabgarden.pl/kategoria-produktu/sok-nfc/ >>

Dlaczego warto pić soki NFC?

Picie soków NFC to znakomity sposób na to, aby dostarczyć naszemu organizmowi niezbędne mu witaminy. Warto sięgać po nie każdego dnia uważając jednak na cukier. Ten jest zawarty już w samych owocach, a niektórzy producenci ciągle mają skłonność do jego dodawania.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz
Top