Być może zastanawiasz się, czy dieta Twojego dziecka ma bezpośredni wpływ na rozwój jego mózgu. Odpowiedź brzmi: tak, ale jest wiele rzeczy, które możesz zrobić, aby chronić zdrowie swojego dziecka, zaczynając od jego diety. Wiele badań wykazało, że pewne rodzaje żywności mogą powodować różne skutki dla mózgu, od zmian nastroju po zmienione zachowanie. Dzieci, które nie jedzą regularnie, mogą również cierpieć na niedobory niezbędnych składników odżywczych, w tym żelaza i kwasów tłuszczowych omega-3.
Mózg dziecka rośnie szybko w ciągu pierwszych dwóch lat życia, dlatego odżywianie ma kluczowe znaczenie. Zahamowanie wzrostu w tym czasie może skutkować problemami w nauce w późniejszym okresie życia. Kwas foliowy w diecie jest niezbędny do produkcji neuroprzekaźników, które kontrolują pamięć i nastrój. Badania wykazały również, że dieta dziecka jest związana z jego zdolnością do koncentracji i nauki. Niektóre dzieci są bardziej narażone na choroby psychiczne, jeśli nie otrzymują wystarczającej ilości folianów. Źródło kwasu foliowego to np. ciecierzyca, szpinak, kurze jaja, natka pietruszki, biała fasola, jarmuż, brokuły, słonecznik, sezam.
Spożywanie pokarmu ma również wpływ na zachowania nadpobudliwe. Podczas gdy wiele badań wykazało, że sztuczne barwniki żywności mogą mieć minimalny negatywny wpływ na zachowanie dzieci, istnieje niewielki, ale znaczący związek między sztucznymi barwnikami żywności a zachowaniem nadpobudliwym. W jednym z badań stwierdzono, że dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym narażone na działanie sztucznych barwników żywności były znacznie bardziej nadpobudliwe. Efekty te były widoczne nawet u dzieci z rozpoznanym ADHD.
Dieta dziecka powinna być bogata w kwasy tłuszczowe omega-3. Tłuszcze te przeciwdziałają działaniu fruktozy na mózg. Dzieci, które spożywają pokarmy bogate w te składniki odżywcze, mogą mieć większe szanse na osiągnięcie lepszych wyników w nauce. Dobrym źródłem kwasów omega-3 są ryby. Znajdziesz je także w orzechach włoskich, siemieniu lnianym oraz oleju rzepakowym, czy sojowym.
Mózgi dzieci rozwijają się szybko, a odżywianie odgrywa ważną rolę w ich nauce i koncentracji. Pokarmy o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 i jajka wspomagają funkcjonowanie mózgu i równoważą poziom cukru we krwi. Ponadto, pokarmy o niskim indeksie glikemicznym pomagają zrównoważyć poziom cukru we krwi i poprawić koncentrację i skupienie. Dodatkowo, dieta o wysokiej zawartości składników odżywczych dla mózgu, takich jak cholina, może wspierać zdrowy rozwój mózgu. Cholina jest ważnym składnikiem odżywczym dla rozwoju i funkcji mózgu, a 125 mg choliny w dużym żółtku jaja jest równoważne połowie zalecanego dziennego zapotrzebowania dla dzieci w wieku od czterech do ośmiu lat.
Cukier jest podstawowym źródłem paliwa dla mózgu, co oznacza, że spożywanie zbyt dużej ilości cukru może wprowadzić go w stan przesterowania. Wynikiem tego jest nadmierna stymulacja mózgu, która może prowadzić do zmian nastroju i nadpobudliwości. Te krótkoterminowe efekty są tymczasowe, ale długoterminowe konsekwencje mogą być głębsze. Co więcej, cukier stymuluje neurony w mózgowym układzie nagrody. Układ limbiczny jest odpowiedzialny za wytwarzanie wysokich emocji, co wzmacnia łaknienie na słodkie pokarmy.
Niektóre badania sugerują, że diety o wysokiej zawartości cukru rafinowanego i tłuszczów nasyconych może zwiększyć ryzyko ADHD i innych zaburzeń mózgu. Potrzeba więcej badań, aby określić dokładne przyczyny i skutki.
Chociaż odżywianie jest ważne dla optymalnego rozwoju mózgu, wciąż brakuje badań na temat roli środowiska domowego i diety bogatej w składniki odżywcze w rozwoju. Rodzice powinni szukać pomocy u wykwalifikowanego dietetyka, jeśli są zaniepokojeni zdrowiem swojego dziecka. Niektóre rodziny zmagają się z dostępem do zdrowej diety, zwłaszcza jeśli czynniki zewnętrzne wpływają na rodzinę lub dziecko. Jedzenie zbyt wielu przetworzonych pokarmów może prowadzić do niekorzystnego rozwoju mózgu i obniżenia poziomu mikroelementów.
Komentarze (0)