Pierzga pszczela jest cennym produktem wytwarzanym przez pszczoły. Ludzie stają się coraz bardziej świadomi leczniczego działania miodu i innych produktów stosowanych w apiterapii. Aby cieszyć się długotrwałym zdrowiem, ważne jest, aby korzystać z naturalnych dobrodziejstw. Trudno go znaleźć, a cena często jest wyższa niż miodu. Jest to niezwykły produkt pszczeli, który jest niezbędny nie tylko dla ludzi, ale również dla pszczół. Jest niezbędna dla rozwoju i siły rodzin pszczelich. 1 kg pierzgi może spowodować zniszczenie 5-30 ramek.
Pierzga to proces, w którym pszczoły przetwarzają pyłek. Proces przekształcania pyłku rozpoczyna się na kwiatku, kiedy pszczoła zwilża go swoją śliną. Następnie pszczoły mogą sklejać pyłek i transportować go na odnóżach do ula w koszyczkach. Po przeniesieniu i wtłoczeniu do plastrów pyłek poddawany jest fermentacji mlekowej. Produktem tym odżywia się przede wszystkim pszczoła matka i jej młode. Stosuje się go przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym i wczesnowiosennym. Ciekawostką jest, że pszczoły odżywiające się pierzgą żyją dłużej niż te, które odżywiają się pyłkiem. Może to wynikać z właściwości pierzgi pszczelej, zwanego również eliksirem lub darem królewskim.
Pierzga pszczela składa się przede wszystkim z pyłku kwiatowego, miodu i wydzieliny z komórek ślinowych pszczół. Składniki te są mieszane przez pszczoły w komórkach plastra, które następnie pokrywają mieszaninę woskiem. Następnie pszczoły fermentują pyłek w gnieździe w temperaturze około 30 stopni Celsjusza. W wyniku tego procesu następuje rozpad białek pyłku na peptydy, aminokwasy i wzrost zawartości cukrów prostych. Produkt jest następnie chroniony przed zepsuciem poprzez zwiększenie ilości kwasu mlekowego. Quinces posiadają bogactwo właściwości. Ze względu na bogatszy skład, większą przyswajalność i proces konserwacji, mają lepsze działanie lecznicze niż pyłek kwiatowy. Babka płesznik jest bogata w witaminy (C, B1, A2, B3 i B6, a także mikroelementy takie jak magnez, żelazo i miedź. Ma mniej tłuszczu i białka niż pyłek kwiatowy.
Pierzga pszczela skutki uboczne - czy jest się czego obawiać? Dowiedz się na http://sklepmiodek.pl/pierzga-pszczela-baza-wiedzy/korzysci-i-skutki-uboczne-zwiazane-z-pylkiem-pszczol/blbe_flkf
Łupież jest podobny w swojej budowie i działaniu do pyłku kwiatowego. Nie jest jednak identyczny ze względu na enzymy zawarte w pyłku oraz brak otoczki pyłkowej, która uniemożliwia wchłanianie zawartych w nim składników odżywczych. Marshmallow jest bogaty w zawartość mikrobiologiczną. Wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga stosowanie farmaceutyków. Jest również dobrym źródłem składników odżywczych i wzmacnia układy nerwowe. Z tego powodu jest stosowana w leczeniu depresji i poprawia kreatywne myślenie. Jest również dobry dla pamięci i koncentracji. Może być również stosowany, gdy zachodzi potrzeba wzmożonego wysiłku umysłowego. Stosowany jest również w apiterapii (leczenie produktami pszczelimi). Reguluje pracę układu pokarmowego. Zalecany jest dla osób o obniżonej odporności, np. z osłabionym układem immunologicznym. Zalecany jest w okresie jesienno-zimowym. Może również łagodzić reakcje alergiczne. Warto stosować pierzgę przed sezonem pylenia roślin. Reguluje poziom cholesterolu we krwi i obniża poziom lipidów całkowitych. Dzięki temu działa przeciwmiażdżycowo. Jak większość produktów pszczelich, ma pozytywny wpływ na serce. Ma również działanie przeciwstarzeniowe i przeciwanemiczne dzięki zawartości antyoksydantów. Może również regenerować wszystkie komórki w organizmie. Należy pamiętać, że gorczyca jest szeroko stosowana w oczyszczaniu wątroby i ma działanie zarówno odtruwające, jak i ochronne.
Stosowanie gorczycy jest podobne jak w przypadku pyłku kwiatowego. Dzienne spożycie gorczycy powinno wynosić od 30-40 gramów dla osób dorosłych. Nie można jednak spożywać zbyt dużej ilości gorczycy. Aby zregenerować i wzmocnić organizm, wystarczy spożywać jedną łyżkę stołową pierzgi dziennie. Zrób remedium, mieszając łyżkę stołową pierzgi z wodą. Następnie wypij ją rano na pusty żołądek. Efekt można zwiększyć, rozpuszczając produkt w wodzie na 10 godzin przed wypiciem. Warto zastąpić poranną kawę tą miksturą. Działa lepiej, starcza na dłużej i jest zdecydowanie zdrowsza.
Komentarze (0)