Wiele osób na myśl o tłuszczu ma negatywne skojarzenia, głównie z nadwagą i problemami zdrowotnymi. Tymczasem stanowią one bardzo istotny składnik codziennej diety. Odpowiadają za przyswajanie niektórych witamin, takich jak A, E, D i K, są także ich źródłem; ponadto dostarczają organizmowi energię, wspierają system nerwowy i układ krwionośny. Obniżają także poziom cholesterolu i chronią narządy wewnętrzne.
Podstawowym podziałem tłuszczów w diecie jest ten oparty na ich pochodzeniu:
Tłuszcze w diecie można podzielić także ze względu na ilość wiązań:
Tłuszcze są niezwykle ważnym składnikiem każdej diety – bez nich organizm jest pozbawiony nie tylko energii, ale i cennych witamin. Wiele narządów i układów nie może prawidłowo funkcjonować w przypadku ich niedoboru. Ogromne znaczenie ma nie tylko ilość, ale przede wszystkim źródła tłuszczu. Opinie specjalistów są podzielone, jeśli chodzi o korzyści płynące z poszczególnych rodzajów, ale większość skłania się ku twierdzeniu o wyższości nienasyconych tłuszczy roślinnych, mających więcej korzyści dla zdrowia. Wiele jednak zależy od diety.
Przyjmuje się, że zapotrzebowanie na tłuszcze jest różne w zależności od wieku, płci, aktywności fizycznej, a także stanu fizjologicznego – ogólne, w podstawowe diecie, wynosi 30-35% dziennego zapotrzebowania na kalorie. Przy diecie odchudzającej jest mniejsze. Jeśli jednak nie jest się pewnym, jak powinien wyglądać idealny, zbilansowany poziom tłuszczów w diecie, warto pozostawić układanie diety specjalistom w tej dziedzinie, czyli dietetykom, którzy przedstawią wszystkie korzystne i negatywne skutki spożywania określonych rodzajów.
Artykuł sponsorowany
Komentarze (0)