Wszystkie dostępne gatunki żywych octów mogą bardzo korzystnie wpływać na florę bakteryjną jelit. Ponadto poprawiają samopoczucie oraz wspomagają odporność. Ze względu na specyficzne właściwości owoców, ziół oraz kwiatów, z których produkuje się żywe octy, są to produkty dobrze znane zarówno w medycynie ludowej, jak i stosowane także we współczesnym ziołolecznictwie.
Niepasteryzowany, czyli żywy ocet cydrowy należy do najbardziej popularnych na świecie octów stosowanych w celach zdrowotnych. Skutecznie poprawia trawienie, wrażliwość komórek na insulinę, a tym samym obniża poziom cukru we krwi. Zwiększa również poczucie sytości, dlatego jest bardzo pomocny w odchudzaniu. Ocet cydrowy obniża także poziom cholesterolu, ciśnienia krwi oraz wykazuje korzystne działanie dla serca.
Szczególne właściwości zdrowotne wykazują octy tworzone z dziko rosnących owoców, w szczególności kwiatów oraz owoców czarnego bzu, dzikiej róży, głogu, tarniny, jarzębiny, lecz także hibiskusa oraz mniszka lekarskiego. Niezwykle cenne właściwości zdrowotne odnaleźć można także w octach z owoców, które są pełne witamin, soli mineralnych, na przykład ocet z malin, wiśni czy porzeczek.
Żywe octy w kuchni można wykorzystać między innymi do zakwaszania potraw. Wystarczy dodać łyżeczkę octu do sałatki lub sosu. Ponadto żywe octy stanowić mogą dodatek do marynat mięsnych, ale także galaretek mięsnych. Wówczas potrawy mięsne zyskują aromatyczny, owocowy charakter oraz niebagatelny smak. Wysokiej jakości ocet wspomaga odporność oraz trawienie. Dlatego najczęściej wykorzystywany jest do picia rano na czczo. Przyspiesza przemianę materii, dodaje energii na resztę dnia oraz wspomaga odchudzanie. Pomaga także podczas trawienia tłuszczy.
Ocet można wymieszać z łyżeczką miodu oraz zalać ciepłą wodę. Jest to napój, który warto przygotować wieczorem, natomiast spożywać dopiero rano. Poszczególne rodzaje octów mogą mieć różne właściwości, które wynikają z zastosowanego surowca. Ocet marchewkowy wyróżnia się zawartością karotenu, natomiast ocet z dzikiej róży posiada wysoką dawkę witaminy C. Regularne picie octu może hamować rozwój infekcji, a także obniżać gorączkę. Ocet pomoże utrzymać równowagę zasadowo-kwasową w organizmie oraz usunąć toksyny.
Octy owocowe wykorzystywane są już od wielu setek lat. Natomiast do nowoczesnej kuchni wprowadza się ich coraz to nowsze odmiany, posiadające między innymi owoce egzotyczne, zioła czy niepospolite rośliny. Tradycyjna metoda produkcji octów jest czasochłonna. Ponadto im dłuższy czas dojrzewania, tym lepszy smak octu oraz lepsze właściwości zdrowotne. Naturalny ocet jest polecany zwłaszcza podczas infekcji czy przeziębienia. Pozwala łagodzić artretyzm, zwalcza grzyby i bakterie. Jest to produkt pomocny na bezsenność. Może szybko uzupełnić spadek sił witalnych, dlatego warto korzystać z niego podczas zmęczenia, a także w okresie jesiennego i wiosennego przesilenia.
Komentarze (0)